tameronice: despre apartenenta cuturala a lui Eugene Ionesco

sine ira et studio
Un binational francez, asa cum a fost si Georges Enesco, unul care isi datoreaza opera Frantei, culturii franceze care l-a si adoptat!
A semnat in franceza, nu din necesitate si corectitudinea pronuntiei pentru evitarea cacofoniilor ci fiind un compozitor si un cetatean binational,
francez, un romano-francez.
In chip similar, geniul eugenionescian!
De altminteri, E.I. este revendicabil si de catre comunitatea de elita culturala expat-evreo(israelito)-romana, structurata francofil-francofon inca inaintea celui de-al doilea Razboi Mondial pe teritoriul Frantei, patrie adoptiva, comunitate ce a ramas in chip normal, firesc in Franta, indiferent de situatia politica a Romaniei postbelice de dupa 1945!
Totusi, exista exemplul cel putin ciudat al lui Gaston Grossmann. zis Marin, care, desi fusese in cadrul maquis-ului, organizat de partidul comunist francez, s-a repatriat in Romania lui Gheorghiu Dej si unde a beneficiat de cele mai mari onoruri si de inegalabile privilegii! Este un exemplu de tip "ïndescifrabil", fiindca oricum face parte din alta categorie decat romano-francezul George Enescu si iudeo-romano-francezul Eugene Ionesco…Franta a fost o patrie adoptiva naturala pentru evreii aflati acolo in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, consider eu. Cei care au parasit asa o tara pentru Romania imi par ïndescifrabili daca nu doresc sa-i consider niste cautatori de privilegii ori sa-i interpretez gresit ca pe niscai profitori ai momentului favorabil de la 9 mai 1945!
Chestia e ca evreii romani, in majoritatea lor zdrobitoare au colaborat cu sistemul ultra-nationalist militarist imperialist antonescian ultra-represiv si perfect antisemit care prin conducatori sionisti ca Fildermann si Aushnit-magnatul a cooptat aceasta populatie evreiasca, asimilata pana in varful unghiilor, de alminteri!
Supravietuirea astora se datoreste nu lui Ion Antonescu, cum vor neonazistii romani, mai toti descendenti ai ceausismului inversunat, ci faptului de colaborationism ori de "quislingism" sau de "musserism" evreiesc precum si "faptului" de la Stalingrad, desigur, iar apoi toti monarhistii sperau ca sa faca ochi dulci americanilor dupa Razboi, sa ii salveze de UniuneaSovietica, fata de care erau vesnic agresori si criminali!
Speranta cica moare ultima….
E.I. este roman, fiind evreu roman, necomunist, nu e deci de-a binelea FRANCEZ ! De fapt are un congenial in coreligionarul sau praghez, Frantz Kafka, in opinia mea, amandoi fiind subiectii sensibili si vulnerabili ai arealului  est si central european de manifestare politieneasca autoritara de tip satrapie asiata a unui imperiu colonialist ca ma refer la cel Hochenzollernian, romanesc, zis Romania Mare, motiv al fascizarii tuturor tarilor invecinate, ori la cel Habsburgic, destramat in urma infiintarii Romaniei Mari, imperiul Hochenzollernian politienesc, cumuland experienta represiv-totalitara a trei structuri imperiale, cel otoman, cel habsburgic si cel tzarist-rusesc! un areal particularmente antisemit pogromist in partea sa rasariteana, pravoslavnic-ortodoxa!
De asta consider ca E.I. este roman, culturalmente! Teatrul absurdului nu are nimic prevestitor in teatrul si literatura franceze, nici un francez de susa n-ar fi scris un asemenea teatru, cum absurdul nu sta in firea galo-romanilor, a francilor dupa cum se vede din literatura franceza in genere! Absurdul este tipic absurdistanului din arealul mentionat de mine, adica tipic pentru spatiul cultural totalitar ortodox din estul Europei, deci ceva care bantuie prin Romania…
Teatrul eugenionescian aduce miasma intoxicantului spatiu in care s-a nascut dadaistul avantgardist TRISTAN TZARA, fara indoiala, miasmele dictaturilor fasciste de diverse nuante care au "imprintat", adicatelea au amprentat zdravan mentalul romanesc si evreiesc-romanesc, dictaturi ce au ocolit dintotdeauna generoasa si recunoscatoarea patrie adoptiva Franta!
ca tot suntem in preajma lui 14 iulie, Vive la France! Insa o Franta democratica, nu un stat politienesc!
Mai stii, s-ar putea totusi ca biata fiica, completamente frantuzoaica a lui Eugen/e Ionescu/o, sa aibe dreptate in cele sustinute de ea, avand in vedere ca nenumarati emigranti africani si maghrebini actualmente definesc Franta lui Sarkozy ca un stat POLITIENESC din cele mai nedemocratice, unei asemenea Frante nu i-as mai ura niciodata acest elegant slogan de antartz’…vive la France, mais quelle France, parbleu!?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s