Eugene Ionesco, le rinoceros dans l’accademie francaise de lettres

Eugen Ionescu este un personaj murdar, o rusine pentru Franta, insa cum se stie Franta a adapostit o multime de quislingi, iar E.I. a vrut sa fie un nationalist roman antonescian la Vichy! A ramas acolo ca evreu de origine romana, unul de orientare ultrasionista, jabotinskiniana! Opera lui este conditionata de colaborationismul sau marsav, absurdul pe care il aduce in frumoasa limba a lui Voltaire este unul al rinocerismului sau propriu! Nu e pe atata de francez binational cat e de evreo-roman, uns cu toate alifiile! A putut fi primit in Academia de Litere, a fost privilegiat ca evreu-israelit francofon si francofil… de Vichy!, a fost onorat cu Legiunea de …onoare, avand nemeritatul noroc de a nu cadea prada legiunii de tip romanesc, a Garzii, o legiune de …barbarie a fierului… 

Un musser, Eugen Ionesco! I-a mers in Franta pentru ca Franta vremurilor sale era in plina activitate neo-colonialista prin Indochina si prin Algeria, unde armata patriei sale adoptive si recunoscatoare cu collabo… s-a dedat la abominabile exactiuni, la atrocitati innenarabile, totusi marturisite de autori!, in numele apararii imperiului colonial francez inca prezent atunci!…

Eugene Ionesco aduce in amfiteatrul Academiei de Literatura Franceza duhoarea pestilentiala a vishysmului sau, a cochetarii cu Frontul National… aduce tropaitul si rasuflarea de rinocer! Pentru asta Franta este un stat politienesc, un merdier!
E ca-cadoul oferit de originarii din Romania pentru cultura franceza a secolului douazeci; in Elvetia, la Zurich, Tristan Tzara, autoexilat acolo spre a nu mai reveni in Romania, reprezinta opusul lui E.I., este pe deplin avantgardist, un antifascist si un militant de stanga, cel care imbogateste literatura europeana cu simpatica sa descoperire a poeziei si stilului da-da, cu adevarat franceze, prin nostimada, prin fragilitate, fragezime primavaratica si prin istetime!
E.I. este si el un umorist, desigur; el rade insa nu asa frumos ca Tristan Tzara! Fiindca Tristan Tzara nu a fost niciodata si nici un moment un functionar diplomatic roman la Vichy! Chiar asa de simplu, nu?!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s